marți, 15 martie 2011

Fotografia

Ce este fotografia?

Daca vei intreba 10 oameni simpli, vei obtine tot atatea raspunsuri. Daca vei intreba 10 fotografi, vei primi 10 raspunsuri diferite. Fiecare va defini acest termen in functie de ceea ce "vede" in fotografie pentru ca fotografia este o stare de spirit.
Din punct de vedere semantic, cuvantul "fotografie" provine din limba greaca: fotos = lumina si graphy = desen, schita. Deci... a desena cu lumina.

Ce inseamna o fotografie reusita? Si asta e o intrebare la care vei putea primi zeci de raspunsuri atata timp cat fiecare persoana poate vedea altceva intr-o fotografie. Lumina, structura fotografiei, personajele, elementele care o compun, pot fi apreciate in mod subiectiv de privitori: unuia i se va parea ca lumina este prea puternica sau din contra, prea slaba, altii pot considera ca fotografia nu este incadrata corect, ii lipseste perspectiva sau personajele nu se incadreaza corect in structura fotografiei. Si asta pentru ca fiecare fotografie are povestea ei.

Din punctul meu de vedere, aprecierea unei fotografii nu poate fi decat subiectiva, iar o fotografie reusita este cea care confera privitorului, prin elementele din care este compusa (lumina, culori, structura, incadrare, personaje, povestea din spatele fotografiei), o senzatie placuta, inedita. De asemenea, starea de spirit a privitorului atunci cand acesta apreciaza o fotografie este hotaratoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu