duminică, 3 iulie 2011

Fotografia documentar - Albinăritul

Mierea este un produs apicol obtinut prin prelucrarea nectarului sau a manei de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Obținerea mierii este principalul scop al apiculturii, o ocupație care a apărut cu mult timp în urmă. Pe lângă miere, din apicultură se mai obțin și alte produse apicole cu proprietăți terapeutice deosebite: polenul și propolisul. Și să nu uităm de ceară!Dincolo de toate, a face apicultură înseamnă a fi pasionat de modul de viață al albinelor. Trebuie să le cunoști, să le înțelegi modul de viață, să intervii doar atunci când e nevoie pentru a nu dezechilibra ritmul în care trăiesc. Și înainte de toate acestea, trebuie să fi studiat. Mult. Foarte mult. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite și dacă mai ai în desagă și o doză de pricepere, de răbdare și de curaj, iar pe deasupra nu ești alergic la veninul de albine, te poți apuca de treabă!
Pentru început, trebuie să ai un loc unde să crești albinele și să îți placă natura. La nebunie!


Albinele stau în stupi, deci este important ca înainte de achiziția familiilor de albine să ne construim stupii sau să ii achiziționăm de la producătorii specializați. Confecționrea stupilor este o muncă migăloasă, dar având la dispoziție utilajele necesare și timp suficient, construirea cutiilor nu este grea.Confecționarea stupilor e una, dar să nu uităm de chituit, șlefuit și vopsit, operațiuni absolut necesare pentru activitatea de întreținere a stupinei.Și pe lângă cutii mai avem nevoie de rame. Material pentru rame se găsește din plin la magazinele specializate, singura cerință fiind în acest caz priceperea și timpul disponibil pentru a le confecționa. Găurirea componentelor, asamblarea, prinderea ramelor, însârmuirea pe orizontală și pe diagonală, strângerea sârmelor, lipirea foiței de ceară sunt doar câteva dintre operațiunile care urmează achiziției materialului pentru rame. Un stup poate avea până la 12 sau chiar mai multe rame, depinde dacă te decizi să folosesti stupi verticali sau orizontali.
Dacă facem un simplu calcul privind operațiunile enumerate până acum, ne dăm seama ușor că timpul și munca investite sunt enorme. Iar dacă facem această investiție, va trebui să ne organizăm foarte bine. Pentru asta, din stupină nu trebuie să lipsească un registru al stupinei, completat la zi cu tot ceea ce se intampla în fiecare stup, iar din conturile bancare o sumă considerabilă. Investiția financiară inițială pentru ”punerea pe picioare” a 30 de stupi poate ajunge la 10.000 de lei, incluzând materialele necesare, echipamentul apicol, autorizațiile necesare și tratamentele care trebuie efectuate.
Să pășim acum în stupină. Achiziționam familiile de albine, le mutăm în stupii cei noi care miros încă a lemn și vopsea propaspătă și transportăm stupii la locul stabilit. Și începe culesul. Albinele au nevoie de vreme bună pentru a putea zbura spre locurile de recoltare. Ploaia și vântul le sunt dușmani în ceea ce privește zborul din stup și înapoi. Vizita în stupină înseamnă în primul rând protecție, cel puțin pentru început, cu haine groase sau costume specializate, mănuși de cauciuc și nelipsita mască apicolă pentru protecția feței. Sunt convins că ați văzut și apicultori care intră la albine cu mâinile goale! Eu nu m-aș încumeta cel puțin pentru moment la acest lucru!

Intreținerea albinelor presupune o serie de activități în stupină. Albinele trebuie tratate contra dăunătorilor, în special varoa, trebuie făcută o verificare o dată la 3-4 zile pentru a observa starea mătcii, tendința de roire, depunerea ouălor, evoluția botcilor, a ouălor de trântor și a larvelor tinere, starea generală a populației, starea ramelor și modul de clădire a lor, starea foițelor de ceară, cantitatea de hrană din faguri, umiditatea în stup. Bineînțeles, acestea sunt doar câteva dintre activitățile care trebuie realizate. Pentru a afla mai multe detalii, vă invităm și pe voi să vizitați o stupină. Merită!"Albina e onorată nu fiindcă muncește pentru ea, ci fiindcă muncește pentru toți."
(Proverb grecesc despre altruism)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu